Despre avansarea in practica Qigong

Când ajungi la un anumit nivel în practica Qigong, s-ar putea să simți că nu mai progresezi. Acest lucru se datorează faptului că ai mers atât de departe cât poate gestiona corpul fizic. Următorul pas este să dezvolți mintea și inima.

Dacă ești încă încăpățânat, supărăcios sau ... 

Citește mai mult

Carte Qigong pentru incepatori – Yoga Daoistă

Cartea Qigong – Yoga Daoistă Pentru Începători Și Avansați

Forme Energetice pentru Cultivarea Trupului și Spiritului

Editie noua, revazuta si adaugita in 2024

Ediția a II-a revăzută si adăugită
ISBN: 978-606-028-454-3
200 pagini, format 13×20 cm

Extrase din cartea – suport de curs qigong

„Sub aspect tehnic, posturile ... 

Citește mai mult

Sfericitate

De ce viața trebuie să ne fie corectă, dacă înțelepciunea spune că totul e iluzia minții noastre?

Pentru că iluzia creată de o minte echilibrată, dă naștere unor universuri frumoase.

 

  Citește mai mult

lumina adevarului e un medicament amar

Oamenii sunt atrasi de ambalaje lucioase, sclipiri, performante si succese, desi n-ar trebui sa le fie greu sa priceapa ca toatea astea sunt create pentru a le tine mintea intunecata. Daca cineva scapara chiar si numai un amarat de chibrit in intunericul lor, isi feresc privirea sau chiar devin agresivi, fiindca lumina adevarului e un medicament amar.

 

Cand mintea e ghidata de citate destepte, pe care le distribui celorlalti, plin de bucurie sterila,

Cand intreaga viata e focalizata pe circul din afara: afaceri, munca, idealuri si impliniri,

Cum ar putea cineva sa inteleaga adevarata realitate?

  Citește mai mult

Cheia

 

Putem arăta cheia tuturor oamenilor.

Unii o vor privi și vor căuta ușa căreia i se potrivește,

Puțini o vor găsi și vor încerca să o descuie,

Foarte puțini vor reuși să o deschidă și să privească dincolo,

Și mai puțini vor trece pragul.

Cei mai mulți nici măcar nu vor bănui că există o ușă de deschis.

  Citește mai mult

Înțelepciunea Echilibrului Contrariilor

Să fii nici fericit peste măsură, nici cufundat în tristețe abisală. În toate există plus si minus, sus și jos, răutate și bunătate. Din această roată a contrariilor se naște existența manifestată și fiecare lucru conține, în miezul lui, sămânța opusului pe care îl naște la apogeu. Numai un ignorant poate crede că un lucru poate exista fără contrariul lui, căutând în permanență binele subiectiv si creând răul într-un plan paralel, de care nu e conștient.

Când te va cuprinde fericirea nemăsurată, gândește-te la durerea acelor ființe care suferă pentru ca tu sa trăiești acea fericire, pentru că totul are un rost și un preț. Dacă nu il vei plăti astazi, fiindcă altcineva dăruiește în locul tău, fii sigur că îl vei plăti mâine.

Când te va cuprinde tristețea, controleaz-o prin emoția bucuriei, pentru că suferința ta face loc bucuriei altora, în vreme ce nefericirea e doar o restanță de la o fericire trecută. Bucură-te, pentru că ai echilibrat balanța.

Mulțumește-i celui rău pentru ca fără el nu ai putea fi bun, fii recunoscător celui zgârcit si invidios, pentru că fără invidia si nimicnicia lui, generozitatea ta n-ar putea avea formă.

În finalul călătoriei vei înțelege că tu ești și cel rău și cel bun, în egală măsură și în același timp. Atunci vei înțelege că lumina nu e diferită de întuneric și că adevărul este doar o minciună acceptată într-un sistem de valori potrivit ei.
Atunci vei fi în

 ... 

Citește mai mult

Atacurile de panica se vindeca prin Qigong

Cei care au experimentat atacurile de panica stiu ca acestea au la baza frica. O frica neinteleasa, fara obiect, care se manifesta agresiv, punand stapanire pe mintea si trupul individului in cauza. Manifestarile fizice sunt diverse, mergand de la tahicardie, pana la stari de ameteala si greata intensa.

Tratamentul medicamentos se reduce la antidepresive, in vreme ce tratamentul psihologic se axeaza pe descoperirea si intelegerea cauzelor psihologice ale problemei.

 

Sa vedem, in continuare, care este abordarea qigong pentru tratamentul atacului de panica?

 

Atacurile de panica se vindeca prin reglare energetica

In qigong si medicina traditionala chineza, bazata pe teoria celor cinci elemente, frica este strans legata de rinichi. O deficienta energetica la nivelul rinichilor poate induce o stare perpetua de frica, care in momentele de varf poate lua forma unui atac de panica.

Pe de alta parte, frica nu poate fi privita ca un sinonim perfect pentru anxietate. In aceeasi ecuatie intra si ingrijorarea si gandirea obsesiva, aspecte legate de organul yin splina si corespondentul yang stomac. In fapt, frica violenta, spaima, sperietura, este resimtita la nivel fizic in zona inferioara a trunchiului, in vreme ce frica perpetua ridica energia spre inima.

Revenind la atacurile de panica: conform Teoriei Celor Cinci Elemente, Focul este controlat de Apa. In momentul in care energia Apei (a rinichilor) este deficitara, energia Focului (a inimii) poate scapa de sub control, de unde va rezulta cunoscuta tahicardie si senzatia de apasare/durere in zona pieptului. Odata energia blocata in zona pieptului, plamanii sunt afectati, de unde va rezulta o dificultate respiratiei (Metalul-plaman este controlat de inima-Foc; energia focului, in exces, topeste metalul).

Vedem, asadar, cum o energie slaba a rinichilor afecteaza, in cascada, celelalte organe care se manifesta „zgomotos” in timpul unui atac de panica. Retineti ca, in orice fel de afectiune, trebuie sa cautam, gasim si reglam problemele cauza/radacina, nu efectele manifestate in plan fizic.

Energia rinichilor poate fi secatuita din multe cauze, dar una dintre cele mai frecvente se datoreaza influentei elementului Pamant (splina-pancreas-stomac). Am specificat mai sus ca splina este organul al carui corespondent emotional este ingrijorarea si gandirea obsesiva, care atunci cand depasesc o limita, se transforma in frica si anxietate, afectand si slabind rinichii. Conform teoriei celor cinci elemente, Pamantul controleaza Apa, ca atare:
Cand stomacul este prea fierbinte, energia rinichilor devine slaba, ceea ce cauzeaza teama. Cand Pamantul afecteaza rinichii, spiritul este cuprins de frica.

Energia rinichilor poate fi diminuata, in special la barbati, de o viata sexuala exagerata. Chinezii sustin ca emisia de sperma diminueaza energia primara, cu care ne nastem si care este depozitata in zona rinichilor, pe cale de consecinta acestia vor atinge o stare de deficit energetic.

Pentru ca lucrurile sa para si mai complexe, dar complete, trebuie sa introducem in scena si ficatul, care este reprezentat de elementul Lemn si care controleaza Pamantul (splina). Ficatul este organul care stocheaza sangele. O energie in exces a ficatului duce la surplus de sange si accese de furie, in vreme ce o energie diminuata a ficatului duce la un deficit de sange, care se manifesta in plan emotional prin timiditate, lipsa de initiativa si complexe de inferioritate. Aceasta ultima situatie este intalnita frecvent la femei, datorita pierderii de sange din perioadele ciclului menstrual.

Am stabilit, in cele de mai sus, care sunt conditiile in care se pot declansa starile de anxietate si atacurile de panica, de unde rezulta ca, echilibrarea energetica si restabilirea armoniei intre organele interne, rezolva aceste probleme nedorite.

Tehnici de aplicat pentru a vindeca atacurile

 ... 

Citește mai mult

eu iti ofer diamante

 

– Am frecvente perioade de depresie, o teama permanenta de ce se va intampla cu mine maine; mi-e teama sa nu-mi pierd slujba, casa, lucrurile pentru care am muncit toata viata. Cum as putea sa nu mai am astfel de stari? – intreba elevul 

– Tot ce spui este determinat de sistemul de valori ancorat in dualitate. Renunta la a crede ca lucrurile pe care le posezi reprezinta ceva „bun”, intelege ca „binele” este doar o apreciere subiectiva a ta, intr-un context temporal redus; posibil ca, maine, acest bine sa se dovedeasca a fi fost rau. Compara-l cu o inghetata, care are un gust atat de „bun”, dar iti oboseste ficatul, splina si pancreasul, te ingrasa etc.
Treci dincolo de bine si de rau, abia atunci nu-ti va mai fi teama de nimic.

– Bine, dar pana a ajunge acolo, cum fac sa scap de grija zilei de maine?

– Eu iti ofer diamante, iar tu imi spui ca iti este foame, ii raspunse profesorul.

   *      *      *

Gongong Citește mai mult

zen

 

Intrarea unei grote,
Pare iesire dinauntru privita,
Prin fereastra ei,
Norii alearga pe cer.
Invatatul ar spune ca,
Si grota se roteste,
Si norul zboara-nainte.

Inteleptul ar gandi ca
Iluzia-i permanenta miscare.

 

 

Citește mai mult

rupeti traditiile, existati

Să gândești singur poate deveni înspăimântător, fiindcă până la înțelegerea ultimă sunt praguri, în care singurătatea și lipsa aparentă a rostului tău în univers reprezintă aspecte greu de îndurat, dar aceasta este calea spre adevăr.

Rupeți tradițiile și obiceiurile, gândiți singuri și liberi, nu vă mai lăsați manipulați de frică, evadați din închisoarea condiționării trecute. Izolarea aparentă la care veți fi supuși, o perioadă, va fi benefică, fiindcă va aduce liniște, iar liniștea revelează sinele.

Viața nu trebuie sa fie o suită de condiționări din partea exteriorului, viața e doar o iluzie pe care ți-o poți construi singur, exact așa cum simți.
Dincolo de iluzia vieții, stă existența, cea de care nu te poți îndepărta nicio clipă, indiferent de cât de abrutizat și inconștient ai ajuns, datorită tradițiilor și obiceiurilor pe care educația, impusă de societate, ți le-a inoculat.

Tradiția te încătușează în conceptele vieților trecute ale înaintașilor, îți subjugă mintea și îți răpește libertatea, mințindu-te frumos. Prin tradiție și obiceiuri, retrăiești fricile și greșelile celor care le-au creat. 

Adevărata existență apare abia când tradiția e distrusă.

=&0=&

  Citește mai mult

Despre scop si informatie

Încercați să vă focalizați pe un scop, pe o cale. Baleierea intre o mulțime de etichete strălucitoare vă va face să bateți pasul pe loc.

Majoritatea a înmagazinat deja o cantitate de informație care a depășit valoarea critică si a devenit balast. Acest balast întuneca vederea interioară si mintea, vă face greoi si inerți.
Aceeași majoritate este înclinata sa teoretizeze excesiv, tocmai fiindcă balastul informațional împiedică o gândire suplă și relaxată.


Participarea la cursuri, workshop-uri si alte evenimente de „simțit bine”, unde informația redundantă, completata de gâdilatul reciproc pe burta, însoțit de cuvinte frumoase si asigurări stil „o sa fie bine”, vă plafonează într-o lume îngusta a plăcutului, care vă convine, dar nu va ajută sa vedeți realitatea. În acest fel sunteti simpli clienți, nu ființe care doresc cu adevărat să schimbe ceva.
Nu lucrurile care vă plac vă vor ajuta pe calea devenirii. Dorința de a deveni, rămânând în proprii termeni de confort, e o tristă iluzie.

 

Lăsați deoparte teoriile sterile și evenimentele efemere. Lucrați susținut si Experimentați; faceți Sacrificii din plăcerile umane și plăceri din Adevărurile care vi se revelează!


Fixați-va scopul ultim, nu obiective meschine provizorii. Nu va bucurați ca ați sărit o groapă amărâta, fiindcă saltul peste obstacole nu trebuie sa reprezinte un scop în sine. Când ajungi sa creezi un scop dintr-o treapta, te risipești într-o mie de zări și energia ți se disipă fără vreun rost.Privind orizontul ultim, toate obstacolele devin ridicole.
Identificându-ne cu acest orizont,

 ... 

Citește mai mult

impresii

„A fost odata un om care, pierzandu-si toporul, prinse a-l banui pe fiul vecinului.
Incepu atunci sa-i scruteze pasii: erau ai unui hot;
ii privi chipul: era cel al unui hot;
ii asculta vorba: era cea a unui hot.
Toate din infatisarea si fapta sa tradau un hot.

Peste un timp, pe cand sapa o groapa, omul isi gasi toporul.

A doua zi se duse si-l privi din nou pe fiul vecinului: chipul ii parea al unui om cinstit, pasii pareau ai unui om cinstit, vorba era a unui om cinstit…”

Despre potrivirea vorbelor si faptelor – Lie Zi Citește mai mult

Intarirea rinichilor in perioada iernii – fundatia pentru viata anului viitor

Iarna, anotimpul rinichilor, element apa, punct cardinal nord, culoare negru, gust sarat, organ de simt ureche, emotie frica, organ pereche Yang vezica urinara, oase:

In Nei Ching este scris „Iarna, oamenii ar trebui sa se odihneasca devreme si sa se trezeasca tarziu dimineata, asteptand sa rasara soarele”.

Iarna este anotimpul rinichilor, in acest sezon ei fiind „deschisi, receptivi, sensibili”. Ca atare, o buna ingrijire energetica este ideala in aceasta perioada a anului, ei putand fi mai lesne echilibrati acum decat in restul anului.

In perioada iernii este indicat sa lucrati exercitiile qigong care intaresc esenta rinichilor (6-7-8 din brocartul in 8 sectiuni, masajul urechilor, masajul rinichilor, baterea rinichilor, ridicarea rinichilor, cultivarea energiei rinichilor prin respiratia invers abdominala si „spalarea” lor cu energie, practica sunetului „Chui”). In acelasi spirit, puteti masa punctele Yong Quan (mijlocul talpilor) si emite energie spre ele, prin punctele Lao Gong.

Organul de simt asociat rinichilor il reprezinta urechile. Masati energic urechile, dinspre exterior spre interior, cat de des aveti ocazia. Daca va veti surprinde intr-o senzatie de frig, masati urechile pana cand devin fierbinti, veti simti cum starea generala a corpului se schimba si senzatia de frig dispare.

Masati punctul Da Zhui (marea vertebra), ori de cate ori sunteti transpirati si trebuie sa iesiti in zone racoroase sau in curent de aer rece. Aceasta zona este foarte receptiva la energia patogena (bing qi) care poate patrunde usor in corp prin aceast punct.

Un proverb chinezesc spune ca „este benefic sa avem capul rece si picioarele calde”. Dat fiind ca rinichii se deschid in talpa (capatul meridianului rinichilor), in Yong Quan, intelegem de ce este foarte important sa avem picioarele calde, mai ales in perioada friguroasa. Cand energia rinichilor este slabita, orice atingere rece in zona talpilor este imediat resimtita in zona rinichilor (regiunea lombara, la ambele sexe) si a organelor sexuale interne (la femei).

Trebuie sa stim ca, in medicina traditionala chineza, rinichii au doua aspecte, Yin si Yang. Aspectul Yin este reprezentat de cei doi rinichi, organ pereche. Aspectul Yang este reprezentat de Ming Men (Poarta Vietii, Poarta Cerului si Pamantului), situat fizic intre cei doi rinichi, locul in care este stocata esenta barbatilor, locul in care se uterul se desparte in doua plecand spre ovare, locul in care are loc formarea si dezvoltarea fatului.
Ming Men (Yang) reprezinta focul prenatal, fara de care nu ne-am fi putut naste. El este flancat de cei doi rinichi (Yin), care il echilibreaza.

Dezechilibrele rinichilor:

=&0=& Citește mai mult

Despre splina si afectiunile ei

Splina este răspunzătoare de transformarea și distribuția esentei provenite din hrana și din fluide, cât și de transformarea „umezelii” patogene. O splina sănătoasă va facilita o absorbție și o distribuție optima a esenței. Pe cale de consecință, întregul corp va primi nutrienții necesari și esențial pentru supraviețuire. 

Din această cauză, splina a fost denumită rădăcina vieții postnatale.

Dacă există o absorbție corespunzătoare și o transformare corecta a esenței din hrană, aceasta va deveni o esență rafinată si nu se va transforma într-o umezeală patogena, care sa îngreuneze tractul digestiv.

Prezența umezelii patogene în sistem poate afecta sever acțiunile de transformare a hranei de către splina. 

 

Splina este situată în centrul celor cinci sisteme de organe. În consecință nu este asociată nici unui sezon dar înflorește în timpul tuturor sezoanelor. De aceea respirația vindecatoare  „HU” va putea fi practicat in orice sezon, cu aceleasi efecte benefice. 

DE RETINUT:

În momentul în care apare consumul exagerat de hrană sau de lichide, splina va fi dezechilibrată.

Atâta timp cât sistemul splina-stomac este dezechilibrat, mâncarea
 ... 

Citește mai mult

Qigong pentru Echilibrarea Greutatii

Medicina traditionala chineza nu trateaza excesul de greutate in sine, ci se focalizeaza mai degraba asupra conditiei corpului uman, conditie care a dat nastere problemelor de management al greutatii.

Pe cale de consecinta, exercitiile de qigong pentru slabit vor cauta sa echilibreze corpul, tratand problema in intregul ei.

Vezi aici sapte exercitii qigong pentru slabit

In general, medicina chineza afirma ca acumularea de grasime (tesutul adipos) in exces se datoreaza flegmei si „raului umed” (format din agenti patogeni yin). Splina este responsabila de transportul si prelucrarea fluidelor din organism, precum si a nutrientilor din hrana. Daca splina este obosita (spre exemplu datorita consumului excesiv de mancaruri dulci neacompaniate de exercitii fizice adecvate) ea nu va mai putea transporta si transforma optim fluidele si hrana. Acestea vor stagna si se vor transforma in „patogeni umezi”, care, stagnand, se vor transforma in flegma, apoi in tesut adipos.

Rinichii pot juca si ei un rol important, in conditiile in care „focul ministerial” creste exagerat, datorita excitarii excesive (spre exemplu in cazul unei hiperactivitati sexuale care solicita exagerat energie din Ming Men). Acest foc excesiv se transforma in „fierbinteala”, obligand corpul sa secrete in exces fluide pentru a-l echilibra. Astfel se ajunge la dezechilibre ale splinei si stomacului.

Este foarte important de mentionat faptul ca, in MTC (si in toate exercitiile qigong pentru slabit), este abordat unitar intregul sistem splina-pancreas(-stomac). MTC lucreaza cu concepte functionale, nu cu organele anatomice in sine, cel mai bun exemplu in acest sens fiind Triplul Incalzitor (Arzator). Astfel, pe tot parcursul articolului, termenul „splina” se va referi la duo-ul „splina-pancreas”.

Dupa cum am amintit mai sus, o functie importanta a splinei este reglarea metabolismului fluidelor in organism. Aceste fluide sunt: saliva, enzimele digestive, enzimele intestinale, lacrimile, fluidele articulare, mucusul organelor, transpiratia si urina. In MTC fluidele corpului sunt de doua tipuri: fluide „Jin” (clare si subtiri) si fluide „Ye” (groase si grele); splina este responsabila de controlul ambele tipuri de fluide, care hranesc toate tesuturile si organele corpului.

O dizarmonie a fluidelor corpului poate produce flegma (interna sau externa). Flegma interna este tratata ca un element problema foarte serioasa in medicina traditionala chineza, fiind cauza a numeroase boli si dezechilibre. Flegma interna apare in general in urma disfunctiilor la nivelui plamanilor si a splinei. Flegma interna poate aparea si in urma alimentatiei dezechilibrate, spre exemplu consum excesiv de alimente iuti care maresc necontrolat focul digestiv al stomacului (elementul pereche, yang, al splinei), obosind astfel splina, care nu face fata ritmului exagerat al acestuia, dar in general „umezeala” interna se datoreaza consumului predominant de alimente „reci” si „umede” (exces de salate si alimentatie predominant raw, exces de sucuri din fructe…). Excesul de fluide contribuie la „inecarea” splinei, rezultand incapacitatea acesteia de a manageria fluidele.

 

Ce „slabeste” / dezechilibreaza splina?

 

In afara de alimentatia inadecvata, splina este slabita energetic de gandirea excesiva, de ingrijorare. Daca sunteti tipul de persoana care „despica firul de par in patru”, facandu-va permanent griji pentru situatii care „ar putea” deveni reale, mai devreme sau mai tarziu veti avea probleme cu splina, implicit cu managementul greutatii corporale (veti lua in greutate excesiv sau nu veti putea creste greutatea dorita, indiferent cat veti manca).

Stari ale mintii care dezechilibreaza splina:

  • prea multe ganduri,
  • caracterul

 ... 

Citește mai mult

Despre scop si sacrificii

Privind diverse demonstratii sau metode de predare ale unor maestri, probabil ca multi s-au intrebat cum au reusit sa atinga un asemenea nivel fizic, energetic si spiritual. Oare au fost, din punct de vedere informational, daruiti cu ceva in plus fata de cei care nu reusesc sa-si depaseasca propria conditie?

Daca veti avea curiozitatea sa cititi cateva biografii, veti afla ca toti s-au impartasit din normalitate, in stagiile de inceput ale vietii. Unii au plecat la drum chiar cu handicapuri de sanatate destul de serioase, iar altii au plecat la drum cu handicapul bogatiei. Pentru ca bogatia este un handicap; dupa cum este scris „mai lesne va intra o camila printre urechile acului, decat un bogat in imparatia cerurilor”.

Ce a facut deosebirea intre acesti oameni si restul lumii? Cum au reusit sa treaca peste tot si sa atinga realitatea ultima?

Multi vor spune ca au muncit mult, au fost perseverenti in practica si au beneficiat de învățători care le-au arătat o cale pe care au străbătut-o până la capăt, cu credință în (și focalizare pe) calea respectivă. Ce-i drept, acestea sunt aspecte de care este nevoie, dar nu rezolvă totul.

În urma experienței  proprii, precum și prin observarea multor practicanți de-a lungul vremii, din punctul meu de vedere, capacitatea și disponibilitatea de a face sacrificii este cea mai importantă calitate a unui individ care vrea să faca saltul dincolo de iluzie.

  • sa renunți la cafeaua de dimineață pentru a practica tehnicile potrivite(care oricum te energizeaza și-ti oferă o claritate a minții mult superioară)
  • să renunți la șuetele cu colegii de la job pentru a practica tehnici interne, în pauze
  • să renunți la întâlnirile

 ... 

Citește mai mult

Efectele Atasamentului

Daca miza unei partide consta in jetoane,
Jucatorul se va simti in largul sau, relaxat.

Daca miza este portofelul sau haina,
El se va simti nervos.

Daca miza va fi aurul galben,
Mintea i se va tulbura si va risca totul, necontrolat.

Totusi, iscusinta lui este aceeasi, iar tulburarea vine din valoarea mizei.

Cel care se ataseaza de lucrurile exterioare, devine stangaci in forul sau interior.

 

Citește mai mult

Qigong sau Yoga?

De ce nu Qigong si Yoga?

Referitor la recomandarea mea, din cadrul cursului Yi Jin Jing, de a practica anumite asanas yoga pentru imbunatatirea mobilitatii in zona bazinului, precum si relaxarea si alungirea muschilor posteriori (si tendoanelor aferente) ai coapsei (semitendinos, semimembranos si bicepsul femural):
– Padahastasana, Paschimottanasana, Malasana, Trikonasana, Ardha Matsyendrasana, Ardha Hanumanasana, Gomukasana.

Daca doriti sa le lucrati, sfatul meu este sa gasiti pe cineva care sa vi le desluseasca, fiindca practicarea lor corecta nu e deloc atat de simpla si evidenta precum poate parea la o evaluare superficiala. Sunt anumite detalii fara de care lucrurile nu merg asa cum trebuie, mai ales la nivelul incepatorului.

In cazul in care va intrebati de ce recomand Yoga, eu fiind cel care invata pe altii Qigong, raspunsul este simplu: Yoga se preteaza foarte bine oricarui incepator, in vreme ce Qigong-ul a fost creat pentru practicantii de arte martiale, care, in mod evident, aveau o forma fizica peste medie, dublata de o cunoastere a propriului corp. In mod cert tehnicile de Qigong au fost si ele adaptate, devenind accesibile oricarui om dornic de auto-cunoastere, dar posturile formelor clasice inca amintesc de artele martiale; aveti nevoie de un spirit puternic si determinat pentru a practica Qigong, insa rezultatele sunt uimitoare. 

Yoga este un vehicul minunat, insa in viziunea mea ea nu ia in considerare, in permanenta, intregul; lucreaza mult mai analitic (ceea ce poate fi apreciat de unii). In mod cert, dupa suficienti ani de practica, pe orice cale ai merge tot acolo ajungi, insa eu consider ca Qigong-ul impleteste pragmatismul obtinerii unei sanatati si forme fizice cel putin decente, cu „idealismul” unificarii practicantului cu Universul. Este alegerea mea si recomandarea mea subiectiva, nimic mai mult. La fel de adevarat este faptul ca altora le-ar fi indicata Yoga, nu Qigong.

Ceea ce este foarte important cand alegeti un vehicul precum Qigong sau Yoga, este sa nu apreciati cat de potrivit sau nepotrivit va este dupa cat de usor va vine sa va adaptati la el, din punct de vedere fizic sau mental; aceasta este alegerea lenesului.
Incercati mai degraba sa priviti si sa simtiti dincolo de aparente si de inerentul disconfort experimentat de oricare incepator, sa descoperiti care dintre ele v-ar ajuta mai mult in atingerea scopului, indiferent cate sacrificii veti face si cat disconfort va trebui sa indurati.
In final, veti intelege ca a meritat.

Pe oricare cale veti alege sa inaintati, conteaza perseverenta si mintea deschisa.
Succes!

 

  Citește mai mult