Medicina traditionala chineza nu trateaza excesul de greutate in sine, ci se focalizeaza mai degraba asupra conditiei corpului uman, conditie care a dat nastere problemelor de management al greutatii.

Pe cale de consecinta, exercitiile de qigong pentru slabit vor cauta sa echilibreze corpul, tratand problema in intregul ei.

Vezi aici sapte exercitii qigong pentru slabit

In general, medicina chineza afirma ca acumularea de grasime (tesutul adipos) in exces se datoreaza flegmei si „raului umed” (format din agenti patogeni yin). Splina este responsabila de transportul si prelucrarea fluidelor din organism, precum si a nutrientilor din hrana. Daca splina este obosita (spre exemplu datorita consumului excesiv de mancaruri dulci neacompaniate de exercitii fizice adecvate) ea nu va mai putea transporta si transforma optim fluidele si hrana. Acestea vor stagna si se vor transforma in „patogeni umezi”, care, stagnand, se vor transforma in flegma, apoi in tesut adipos.

Rinichii pot juca si ei un rol important, in conditiile in care „focul ministerial” creste exagerat, datorita excitarii excesive (spre exemplu in cazul unei hiperactivitati sexuale care solicita exagerat energie din Ming Men). Acest foc excesiv se transforma in „fierbinteala”, obligand corpul sa secrete in exces fluide pentru a-l echilibra. Astfel se ajunge la dezechilibre ale splinei si stomacului.

Este foarte important de mentionat faptul ca, in MTC (si in toate exercitiile qigong pentru slabit), este abordat unitar intregul sistem splina-pancreas(-stomac). MTC lucreaza cu concepte functionale, nu cu organele anatomice in sine, cel mai bun exemplu in acest sens fiind Triplul Incalzitor (Arzator). Astfel, pe tot parcursul articolului, termenul „splina” se va referi la duo-ul „splina-pancreas”.

Dupa cum am amintit mai sus, o functie importanta a splinei este reglarea metabolismului fluidelor in organism. Aceste fluide sunt: saliva, enzimele digestive, enzimele intestinale, lacrimile, fluidele articulare, mucusul organelor, transpiratia si urina. In MTC fluidele corpului sunt de doua tipuri: fluide „Jin” (clare si subtiri) si fluide „Ye” (groase si grele); splina este responsabila de controlul ambele tipuri de fluide, care hranesc toate tesuturile si organele corpului.

O dizarmonie a fluidelor corpului poate produce flegma (interna sau externa). Flegma interna este tratata ca un element problema foarte serioasa in medicina traditionala chineza, fiind cauza a numeroase boli si dezechilibre. Flegma interna apare in general in urma disfunctiilor la nivelui plamanilor si a splinei. Flegma interna poate aparea si in urma alimentatiei dezechilibrate, spre exemplu consum excesiv de alimente iuti care maresc necontrolat focul digestiv al stomacului (elementul pereche, yang, al splinei), obosind astfel splina, care nu face fata ritmului exagerat al acestuia, dar in general „umezeala” interna se datoreaza consumului predominant de alimente „reci” si „umede” (exces de salate si alimentatie predominant raw, exces de sucuri din fructe…). Excesul de fluide contribuie la „inecarea” splinei, rezultand incapacitatea acesteia de a manageria fluidele.

 

Ce „slabeste” / dezechilibreaza splina?

 

In afara de alimentatia inadecvata, splina este slabita energetic de gandirea excesiva, de ingrijorare. Daca sunteti tipul de persoana care „despica firul de par in patru”, facandu-va permanent griji pentru situatii care „ar putea” deveni reale, mai devreme sau mai tarziu veti avea probleme cu splina, implicit cu managementul greutatii corporale (veti lua in greutate excesiv sau nu veti putea creste greutatea dorita, indiferent cat veti manca).

Stari ale mintii care dezechilibreaza splina:

 • prea multe ganduri,
 • caracterul meditativ,
 • ingrijorarea perpetua,
 • anxietatea si obsesiile
 • activitate intelectuala foarte intensa intinsa pe o perioada lunga (proiecte abordate in cascada – fara timp de refacere intre ele, cititul continuu, lipsa pauzelor in orice fel de munca intelectuala etc)

 

Qigong-ul poate declansa procesul de slabire sau de ingrasare, prin echilibrarea sistemului splina-pancreas-stomac.

 

Semne ale unei spline dezechilibrate:

 • incapacitatea de a pierde in greutate
 • incapacitatea de a castiga greutate
 • digestie slaba
 • lipsa de energie
 • diaree
 • probleme sanguine, ceea ce duce la ceea ce medicina occidentală recunoaște ca simptome de anemie
 • vechea materie nu se mișcă; de exemplu pielea se vindeca mai încet și lasă în urmă cicatricile pe care un organism cu o splina mai sanatoasa le-ar fi putut sterge
 • acumularea in organism a ceea ce se cheamă în medicina chineza „umezeala”
 • acumularea de flegma interna

Luand in considerare cele de mai sus, (in medicina traditionala chineza organul pereche pentru splina (Zang) este stomacul (Fu)), rezulta ca trebuie avuta in vedere si echilibrarea acestuia, pentru o digestie armonioasa si o asimilare pe masura.

Pe scurt, in viziunea MTC, cauzele obezitatatii sunt de cautat in dezechilibre ale splinei si rinichilor, manifestate in cresterea nivelului fluidelor in corp, acumulare de umezeala si flegma, secondate de ingreunarea circulatiei sanguine. Stomacul poate fi uneori implicat (stagnarea focului digestiv), precum si Triplul Arzator (atunci cand vaporizarea fluidelor este deficitara). 

 

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.