Cei care au experimentat atacurile de panica stiu ca acestea au la baza frica. O frica neinteleasa, fara obiect, care se manifesta agresiv, punand stapanire pe mintea si trupul individului in cauza. Manifestarile fizice sunt diverse, mergand de la tahicardie, pana la stari de ameteala si greata intensa.

Tratamentul medicamentos se reduce la antidepresive, in vreme ce tratamentul psihologic se axeaza pe descoperirea si intelegerea cauzelor psihologice ale problemei.

 

Sa vedem, in continuare, care este abordarea qigong pentru tratamentul atacului de panica?

 

Atacurile de panica se vindeca prin reglare energetica

In qigong si medicina traditionala chineza, bazata pe teoria celor cinci elemente, frica este strans legata de rinichi. O deficienta energetica la nivelul rinichilor poate induce o stare perpetua de frica, care in momentele de varf poate lua forma unui atac de panica.

Pe de alta parte, frica nu poate fi privita ca un sinonim perfect pentru anxietate. In aceeasi ecuatie intra si ingrijorarea si gandirea obsesiva, aspecte legate de organul yin splina si corespondentul yang stomac. In fapt, frica violenta, spaima, sperietura, este resimtita la nivel fizic in zona inferioara a trunchiului, in vreme ce frica perpetua ridica energia spre inima.

Revenind la atacurile de panica: conform Teoriei Celor Cinci Elemente, Focul este controlat de Apa. In momentul in care energia Apei (a rinichilor) este deficitara, energia Focului (a inimii) poate scapa de sub control, de unde va rezulta cunoscuta tahicardie si senzatia de apasare/durere in zona pieptului. Odata energia blocata in zona pieptului, plamanii sunt afectati, de unde va rezulta o dificultate respiratiei (Metalul-plaman este controlat de inima-Foc; energia focului, in exces, topeste metalul).

Vedem, asadar, cum o energie slaba a rinichilor afecteaza, in cascada, celelalte organe care se manifesta „zgomotos” in timpul unui atac de panica. Retineti ca, in orice fel de afectiune, trebuie sa cautam, gasim si reglam problemele cauza/radacina, nu efectele manifestate in plan fizic.

Energia rinichilor poate fi secatuita din multe cauze, dar una dintre cele mai frecvente se datoreaza influentei elementului Pamant (splina-pancreas-stomac). Am specificat mai sus ca splina este organul al carui corespondent emotional este ingrijorarea si gandirea obsesiva, care atunci cand depasesc o limita, se transforma in frica si anxietate, afectand si slabind rinichii. Conform teoriei celor cinci elemente, Pamantul controleaza Apa, ca atare:
Cand stomacul este prea fierbinte, energia rinichilor devine slaba, ceea ce cauzeaza teama. Cand Pamantul afecteaza rinichii, spiritul este cuprins de frica.

Energia rinichilor poate fi diminuata, in special la barbati, de o viata sexuala exagerata. Chinezii sustin ca emisia de sperma diminueaza energia primara, cu care ne nastem si care este depozitata in zona rinichilor, pe cale de consecinta acestia vor atinge o stare de deficit energetic.

Pentru ca lucrurile sa para si mai complexe, dar complete, trebuie sa introducem in scena si ficatul, care este reprezentat de elementul Lemn si care controleaza Pamantul (splina). Ficatul este organul care stocheaza sangele. O energie in exces a ficatului duce la surplus de sange si accese de furie, in vreme ce o energie diminuata a ficatului duce la un deficit de sange, care se manifesta in plan emotional prin timiditate, lipsa de initiativa si complexe de inferioritate. Aceasta ultima situatie este intalnita frecvent la femei, datorita pierderii de sange din perioadele ciclului menstrual.

Am stabilit, in cele de mai sus, care sunt conditiile in care se pot declansa starile de anxietate si atacurile de panica, de unde rezulta ca, echilibrarea energetica si restabilirea armoniei intre organele interne, rezolva aceste probleme nedorite.

Tehnici de aplicat pentru a vindeca atacurile de panica

Chiar daca am vazut ca toate organele pot contribui la aparitia atacului de panica, totusi rinichii, influentati de sistemul splina-stomac, trebuie avuti in vedere in primul rand, atunci cand alegem exercitiile care pot ameliora si vindeca atacurile de panica.

Pentru intarirea rinichilor va recomand sa cititi acest articol, si sa aplicati cele recomandate acolo (exercitiile dedicate rinichilor din Brocartul in opt sectiuni, Ridicarea rinichilor, Cultivarea de energie cu concentrare pe rinichi in cadrul secventei de vindecare etc).
Pentru intarirea si echilibrarea splinei, cititi acest articol, care este scris, intr-adevar, cu intentia de a releva cauzele care duc la problemele de control al greutatii corporale, dar aspectele legate de splina sunt aceleasi.

Pentru a intari toate organele interne, colectati energie prin tehnicile prezentate in articolele amintite mai sus, dar mai ales incercati sa consumati cat mai putine energie prin eliminarea gandirii obsesive. Tehnicile de respiratie qigong, corect executate fac minuni in acest sens.

In general, atunci cand avem de-a face cu un deficit, intarim elementul mama si sedam elementul copil (din ciclul de generare al celor cinci elemente). In cazul atacurilor de panica trebuie sa energizam rinichii, alaturi de elementul mama reprezentat de Metal – plamani, si sa linistim elementul Lemn – ficat. Echilibrarea elementului de control reprezentat de Pamant – splina este si ea de o importanta majora.

O practica qigong regulata duce la armonizarea energiilor corespunzatoare organelor interne, manifestata intr-o sanatate perfecta si un minunat echilibru mental. Aceasta este singura cale.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.