Cartea “Yoga Daoistă – Qigong Pentru Începători Și Avansați”

Forme Energetice pentru Cultivarea Trupului și Spiritului

Ovidiu Pescărașu – Editura Stef  2020

 

 

 

Extrase din aceasta carte qigong

“Sub aspect tehnic, posturile din Yoga indiană nu au absolut nicio legătură cu Yoga Daoistă. Yoga Daoistă nu înseamnă asanas executate pe fond sonor chinezesc. Însă, dincolo de formă, cele două yoga sunt același spirit, exprimat diferit.

Numite Daoyin, sau Yoga Daoistă de către alții, aceste tehnici energetice reprezintă în fapt întoarcerea omului la propria natură, integrarea spiritului în universalitate, armonizarea individului cu restul manifestării.

Trebuie să rețineți că autorul consideră aceste tehnici ca fiind pașii de început în dezvoltarea individuală, lucrul strict energetic menținând practicantul la nivelul unui meșteșugar mediocru. Adevărata maiestrie constă în transcenderea formelor și în practicarea acestui Qigong, Daoyin sau Yoga Daoistă, în fiecare clipă a existenței.

Tehnica în sine, indiferent cât de bine ar fi executată, înseamnă nimic dacă spiritul practicantului nu este curat și lipsit de orice fel de impurități.”

 

*

“Este spus, din vechime, că respirația reprezintă puntea dintre planul fizic și cel energetic.
Mai mult decât atât, o respirație corectă pune bazele unei dezvoltări spirituale armonioase. Primul pas în atingerea unei respirații corecte (fluente, profunde și echilibrate) îl reprezintă conștientizarea acesteia. În primă fază, aceasta presupune doar îndreptarea atenției practicantului spre modul în care respiră, spre felul în care corpul fizic efectuează acest proces.

Majoritatea oamenilor respiră superficial, undeva până la nivelul plexului solar. Acest tip de respirație arată prezența unor blocaje energetice la nivelul diafragmei (aflată imediat sub plexul solar) lucru care face ca energia să se acumuleze sus, în dreptul pieptului. Acest lucru duce, în marea majoritate a cazurilor, la experimentarea unor emoții exacerbate, hrănite tocmai de această energie în exces la nivelul inimii. În tradiția chineză și nu numai, inima este considerată casa sentimentelor; ca atare, prezența unei energii în exces la acest nivel va duce la hrănirea acestor emoții și la creșterea lor necontrolată.”

 


 

Bufnița înțeleaptă rotește capul (vindecarea celor 7 vătămări și 5 suprasolicitări)

4.1. Expirăm și rotim capul cât se poate de mult în spate, înspre stânga. Când am ajuns cu rotirea la maximum, forțăm puțin rotirea capului, pană se mișcă umărul (nu mișcăm umărul pentru a obține mișcarea capului). Bărbia este retrasă, iar privirea este la nivelul ochilor. Aruncăm în spate toate emoțiile impure (grijile, stresurile, supărările)
Inspirăm și aducem privirea în fața, lăsăm totul în urmă și privim înainte.
Se execută în același mod și pe partea dreaptă.

Prin practicarea acestui exercițiu se deblochează meridianele energetice din zona gâtului, un pasaj foarte important între cap și trunchi. Dacă această joncțiune este blocată, organele nu mai alimentează corespunzător creierul cu energie, iar acesta începe treptat să nu mai controleze corect funcționarea organelor interne, acestea începând să lucreze deficitar.
Prin rotirea capului stânga-dreapta se lucrează asupra zonei cervicale, ameliorând și chiar vindecând afecțiunile coloanei din zona respectivă.
Se detensionează mușchii și tendoanele din zona gâtului și toracelui superior, rezultând un efect benefic asupra umerilor.

*

“Una dintre putinele carti qigong care abordeaza aceasta arta intr-un stil modern, stiintific si structurat. Aspectul spiritual nu este neglijat, multe dintre tehnicile tehnicile prezentate in carte avand dimensiuni aplicabile dincolo de corpul fizic. ” – Cititorul.net

 

2 replies on “Carte Qigong pentru incepatori – Yoga Daoistă”

Comments are closed.