De ce nu Qigong si Yoga?

Referitor la recomandarea mea, din cadrul cursului Yi Jin Jing, de a practica anumite asanas yoga pentru imbunatatirea mobilitatii in zona bazinului, precum si relaxarea si alungirea muschilor posteriori (si tendoanelor aferente) ai coapsei (semitendinos, semimembranos si bicepsul femural):
– Padahastasana, Paschimottanasana, Malasana, Trikonasana, Ardha Matsyendrasana, Ardha Hanumanasana, Gomukasana.

Daca doriti sa le lucrati, sfatul meu este sa gasiti pe cineva care sa vi le desluseasca, fiindca practicarea lor corecta nu e deloc atat de simpla si evidenta precum poate parea la o evaluare superficiala. Sunt anumite detalii fara de care lucrurile nu merg asa cum trebuie, mai ales la nivelul incepatorului.

In cazul in care va intrebati de ce recomand Yoga, eu fiind cel care invata pe altii Qigong, raspunsul este simplu: Yoga se preteaza foarte bine oricarui incepator, in vreme ce Qigong-ul a fost creat pentru practicantii de arte martiale, care, in mod evident, aveau o forma fizica peste medie, dublata de o cunoastere a propriului corp. In mod cert tehnicile de Qigong au fost si ele adaptate, devenind accesibile oricarui om dornic de auto-cunoastere, dar posturile formelor clasice inca amintesc de artele martiale; aveti nevoie de un spirit puternic si determinat pentru a practica Qigong, insa rezultatele sunt uimitoare. 

Yoga este un vehicul minunat, insa in viziunea mea ea nu ia in considerare, in permanenta, intregul; lucreaza mult mai analitic (ceea ce poate fi apreciat de unii). In mod cert, dupa suficienti ani de practica, pe orice cale ai merge tot acolo ajungi, insa eu consider ca Qigong-ul impleteste pragmatismul obtinerii unei sanatati si forme fizice cel putin decente, cu „idealismul” unificarii practicantului cu Universul. Este alegerea mea si recomandarea mea subiectiva, nimic mai mult. La fel de adevarat este faptul ca altora le-ar fi indicata Yoga, nu Qigong.

Ceea ce este foarte important cand alegeti un vehicul precum Qigong sau Yoga, este sa nu apreciati cat de potrivit sau nepotrivit va este dupa cat de usor va vine sa va adaptati la el, din punct de vedere fizic sau mental; aceasta este alegerea lenesului.
Incercati mai degraba sa priviti si sa simtiti dincolo de aparente si de inerentul disconfort experimentat de oricare incepator, sa descoperiti care dintre ele v-ar ajuta mai mult in atingerea scopului, indiferent cate sacrificii veti face si cat disconfort va trebui sa indurati.
In final, veti intelege ca a meritat.

Pe oricare cale veti alege sa inaintati, conteaza perseverenta si mintea deschisa.
Succes!

 

 

Leave a comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.