Obezitatea este un flagel care a cuprins deja marea majoritate a tarilor dezvoltate economic. Lumea este obsedata de diete pentru slabit, uitand ca acestea trateaza cauza sub aspect superficial.
Exercitiile pentru slabit in abordarea Gongong Qigong functioneaza pe principiul reglarii metabolismului, redobandirea greutatii optime fiind facuta natural, fara a agresa in niciun fel organismul.

 

Ce exercitii usoare pentru slabit sunt indicate

  • Secventa Ursului din Qigong-ul Celor Cinci Animale (video mai jos) – o tehnica usor de retinut si executat, care deblocheaza energetic incalzitorul median, implicit organele interne din aceasta zona (splina, stomac, pancreas, ficat, vezica biliara).

  • „Respiratia Broastei de Jad” – un exercitiu foarte eficient, bazat pe respiratie abdominala directa, executat intr-o postura accesibila si intr-o stare mentala zambitoare si relaxata.
  • Pentru toate categoriile de obezitate este indicat Zhan Zhuang-ul Degetelor Sabie, o tehnica simpla in aparenta, dar foarte puternica si destul de dificil de realizat chiar la un nivel mediu. Acest exercitiu aduce slabirea ca o consecinta a reglarii fluxului qi-ului (deci la nivel energetic), organismul ajungand in faza de autoreglare a functiilor, implicit a metabolismului. Pentru a avea rezultate cel putin rezonabile, trebuie sa practicati acest exercitiu qigong timp de cel putin 30 de minute zilnic, in pozitie medie. Este neaparat necesara secventa doi a exercitiului, cea a baterilor intregului corp, pe meridiane, secventa care ajuta la deblocarea meridianelor energetice si la restabilirea curgerii firesti a qi-ului in tot organismul. In cazul in care suntem in situatia in care timpul este insuficient pentru ambele secvente, se va executa doar secventa a doua (cea de shou gong, de incheiere si armonizare), in niciun caz doar prima.
  • Pentru cei care vor sa echilibreze armonios corpul, „Yi Jin Jing” (video mai jos) este un exercitiu compus din 12 forme, care lucreaza si solicita tendoanele, muschii si ligamentele, in acelasi timp regland energetic meridianele corespunzatoare organelor interne Yin (splina-pancreas si rinichii sunt de interes principal pentru slabire).

  • „Desparte Cerul si Pamantul”, una dintre cele opt forme ale Brocartului de Aur in 8 Sectiuni, poate fi practicata intr-o varianta care focalizeaza pe centura mediana. Tonifiind energetic splina si pancreasul, acest exercitiu are efect benefic in curele de pierdere a greutatii, dar si in cele in care dorim sa castigam in greutate.
  • „Ridicarea Celor Cinci Organe” (video mai jos), exercitiu facut popular de catre Maestrul Wang Pei-Sheng, combina focalizarea mentala pe organele interne ale corpului, cu miscari simetrice si relativ solicitante.

  • „Roata Magica”, tehnica destinata splinei, pancreasului si stomacului, un exercitiu simplu si placut de auto-masaj, indicat a fi practicat dupa mese, dar care poate fi executat oricand dorim o energizare a sistemului digestiv.
  • „Dragonul inoata spre lumina”, tehnica putin mai dificila, dar extrem de eficienta in lupta cu greutatea corporala in exces. Face parte din Rutina pentru Longevitate, predata in cadrul cursurilor Gongong pentru avansati.

 

Este foarte adevarat ca aceste exercitii nu vor avea un efect atat de rapid precum infometarea printr-o dieta la moda, dar efectul va fi acela de a obtine o stare de sanatate si de reglare a organismului, proces in urma caruia greutatea va reveni, in mod firesc si absolut nefortat, in parametri normali. In plus, efectul yoyo, atat de frecvent intalnit la cei care isi distrug organismul aplicand diete citite pe internet, este inexistent.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.