Sub denumirea de Zhan Zhuang sunt cunoscute exercitiile qigong statice de exersare a posturii, traducerea literala fiind „antrenarea posturii”.

Printre cele mai cunoscute tehnici Zhan Zhuang se afla Zhuang-ul Celor Trei Cercuri (predat in cadrul unui curs din luna octombrie a anului trecut), care este adresat incepatorilor, fiind mult mai usor de abordat comparativ cu Zhuang-ul Degetelor Sabie.

Practicarea posturii Ma Bu (sau Pozitia Calaretului, in care se practica Zhuang-ul Degetelor Sabie) este foarte importanta pentru dezvoltarea energiei interne a practicantului de qigong. Majoritatea a vazut imagini cu calugarii Shaolin care raman nemiscati in Ma Bu (Kiba Dachi in japoneza) zeci de minute in sir, sau chiar ore. Contrar impresiei conform careia in urma practicarii acestor tehnici ar beneficia doar picioarele, devenind puternice si stabile, trebuie sa subliniem ca principalul beneficiu este cel al acumularii de energie in Xia Dantian (bio-bateria organismului uman).

zhang-zhuang-mabu

La inceput, pastrarea pozitiei Ma Bu pentru cateva minute poate parea o adevarata tortura pentru cei neantrenati, dar o practica graduala a exercitiului va duce la rezultate exceptionale. Ca intotdeauna, relaxarea fizica si mentala este cheia succesului. Poate parea exagerat pentru necunoscatori, dar principalul obstacol in calea mentinerii pozitiei in Ma Bu Zhan Zhuang nu este slabiciunea fizica (desi si ea poate juca un rol, in unele cazuri) ci slabiciunea mintii, agitatia ei, urmata inerent de un consum energetic masiv si nejustificat. Incapacitatea de a intra in starea de comuniune cu restul manifestarii, cu Universul din care facem parte si neracordarea la fluxul continuu al energiei universale arata slabiciunea unei minti neexersate si nefocalizate.

Zhan Zhuang („practicarea posturii”) nu aduce cu sine doar cresterea energiei interne sau stabilitatea si echilibrul corpului, ci si o claritate deosebita a mintii, comparabila cu cea obtinuta in urma meditatiei. In fapt, practicarea corecta Zhan Zhuang, la un nivel cel putin mediu, atinge nivelul meditatiei in ceea ce priveste linistirea si focalizarea mintii; marirea energiei interne, stabilitatea si forta sunt derivate din aceasta, vin ca un „bonus”.

stabilitate-mabu
Beneficiile practicarii Zhuang-ului Degetelor Sabie

Regleaza energiile Yin-Yang in corp. Dezechilibrul lor determina aparitia bolilor.
De asemenea, regleaza functionarea tuturor organelor interne si a intregului corp (fizic si energetic).
Daca in timpul pastrarii pozitiei apare o durere intr-o anumita zona, trebuie sa intelegeti ca acolo este o problema. Mai ales in astfel de momente pozitia trebuie pastrata, exercitiul continuat.
A doua parte (baterile) are efect de intarire a bratelor si picioarelor (dezvolta forta bratelor si imbunatateste stabilitatea corpului).

Astfel:

Meridianele Yang ale bratelor (exterior) sunt conectate la intestine (subtire, gros).
Meridianele Yin ale bratelor (interior) sunt conectate la inima si plamini.
Meridianele Yang ale picioarelor (fata + lateral) sunt conectate la stomac, vezica biliara si urinara.
Meridianele Yin ale picioarelor (interior + spate) sunt conectate la ficat, splina, rinichi.
Punctele Lao Gong (din centrul palmelor) sunt conectate la meridianul inimii.
Punctele Yong Quan (din centrul talpilor) sunt conectate la meridianul rinichilor.

Starea Qigong este de Unificare cu intreg Universul, ea trebuie atinsa (simtita).

Pozitia Ma Bu, ca dealtfel tot exercitiul in sine, are si rolul de a debloca toate meridianele energetice din corp.

In plus, practicarea acestui exercitiu poate dezvolta anumite capacitati speciale:
a) Capacitatea speciala a ochilor: fixind un punct foarte departe, se imbunatateste foarte mult vederea.
b) Activeaza capacitatea speciala a urechii: poti auzi foarte departe si poti prinde sunete pe care in conditii normale nu le auzi (ex: sunetele scoase de furnici). Se poate ajunge la auzirea “sunetelor universale”, care sunt mai frumoase decat orice muzica.
Trebuie sa stiti ca si corpul uman are un sunet propriu, datorat vibratiei sale. Cand corpul este pe aceeasi frecventa cu sunetele universale, atunci este in armonie cu universul, intra in rezonanta cu acesta. Aura corpului este in stransa legatura cu vibratia (sunetul) produsa de acesta.
c) Determina aparitia “senzatiei corporale”: poti simti orice si pe oricine cu corpul tau.

Zhan Zhuang-ul Degetelor Sabie

Zhan Zhuang, forma propriu zisa:
Se intra in postura Ma Bu (cu cat mai joasa, cu atat mai bine).
Se relaxeaza intreg corpul, de sus in jos, (gat, umeri, spate, piept, zona lombara, fese, picioare). Picioarele devin niste piloni foarte stabili, prind radacini.
Bratele se intind in fata, palmele iau forma „degetelor sabie”.
Relaxam mintea, retragem simturile si respiram invers abdominal in vreme ce emitem energie prin Degetele Sabie.

Forma de incheiere:
Consta intr-o suita de bateri ale segmentelor corpului sau intr-o forma de relaxare dinamica. Are rolul de a elimina potentialele stagnari ale qi-ului, create in urma practicarii imperfecte.

Atentie! Tehnica este intentionat prezentata schematic si fara detalii (nici desenele nu arata forma Degetelor Sabie, sunt doar pentru exemplificare Ma Bu).

Fiind o tehnica foarte simpla, orice greseala poate ruina totul. Spre deosebire de alte exercitii de qigong (spre exemplu, daca veti exersa gresit 1-2 forme din Brocardul in 8 Sectiuni, nu se va intampla mare lucru), Zhan Zhuang-ul Degetelor Sabie nu trebuie sa fie practicat dupa ureche sau dupa citirea unor articole pe net. Este o tehnica extrem de puternica si foarte benefica atunci cand e practicata corect, insa exersarea incorecta poate duce la blocaje energetice si la dezechilibre importante in organismul incepatorului, fapt pentru care nu este recomandat nimanui sa inceapa Ma Bu Zhan Zhuang al Degetelor Sabie fara indrumare competenta. 

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.