Guqin (pronuntat ku’cin) este numele unui stravechi instrument chinezesc (nu atat de vechi precum qigong-ul, totusi) cu cinci, sapte sau zece corzi, acordat intr-un registru jos si avand o intindere de patru octave. Forma cel mai des intalnita este cea cu cinci corzi.

Legenda spune ca imparatii Fu Xi, Huang Di si Shennong au creat acest instrument, in urma cu peste 5000 de ani, fiind denumit si „tatal muzicii chinezesti”.

Instrumentul, care a dobandit o popularitate foarte mare in timpul lui Confucius si Lao Tzi, era considerat apanajul oamenilor invatati, ca atare ascultarea si intelegerea muzicii de guqin poate prezenta dificultati pentru cei care nu au cunostinte in segmentul culturii chineze.

In trecut era cunoscut sub numele de  qin, dar in secolul XX, datorita aparitiei unor instrumente precum yangqin sau huqin, i-a fost adaugata particula gu, care inseamna stravechi, devenind guqin.

Este cel mai vechi tip de instrument care poate fi inca ascultat in cadrul spectacolelor din China, fiind emblematic pentru muzica traditionala chinezeasca.

 

Leave a comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.