Poate ca multi dintre voi s-au intrebat, cel putin odata in viata, de ce unora nu li se intampla nimic pe strada sau in locuri rau famate, in vreme ce altii par a atrage raufacatorii ca un veritabil magnet. Raspunsul ne va conduce catre cele mai bune tehnici de autoaparare pentru femei sau barbati, tehnici care vizeaza perioada premergatoare potentialului atac, perioada in care raufacatorii isi aleg victima.
Tehnici de autoaparare aplicabile inainte de conflict
Trebuie sa intelegem dintru inceput ca prevenirea unor potentiale atacuri este intotdeauna si pentru oricine (indiferent cat de puternic sau bine pregatit este in orice stil de lupta) cea mai sigura si sanatoasa cale de urmat. Urmand aceasta linie trebuie sa revenim la problematica primului paragraf: cum isi aleg raufacatorii potentialele victime sau victimele potentialii raufacatori? Jocul de cuvinte nu este gratuit, vom vedea in continuare ca, in fapt, victima atrage involuntar atacul.
Oricare atacator analizeaza rapid probabilitatea succesului unui atac in functie de trei factori decisivi: lipsa martorilor, potentialul de rezistenta al victimei si posibilitatea de a fi indentificat. Raufacatorii sunt obisnuiti cu strada, cu o viata in permanent pericol, ca atare sunt mult mai sensibili la semnalele pe care potentiala „prada” le emite.
Din considerente lesne de inteles, oricare pradator alege intotdeauna victima din randurile elementelor aparent mai slabe (nu neaparat femei), iar evaluarea se face in functie de semnalele pe care aceasta le emite. Ca atare, cade „in sarcina” oricarui individ sa convinga atacatorul, prin semnale comportamentale, ca NU este indicat sa fie ales ca tinta.
Un studiu facut in anii ’80 in SUA (tara in care criminalitatea este la ea acasa) a analizat in amanunt tacticile pe care raufacatorii le aplica inainte de atac. Studiul a fost condus de Betty Grayson si Morris I. Stein, doi psihologi specializati in criminalistica si a constat intr-o serie de filmari ale unor persoane obisnuite mergand pe strada, aratate unor condamnati pentru acte de violenta. Detinutii trebuiau sa indice ce victime ar fi ales dintre cei filmati.
Rezultatele au fost uimitoare, reveland faptul ca alegerea victimelor nu se bazeaza pe sexul sau varsta acestora, ci mai degraba pe limbajul corpului potentialei victime. Nu conteaza ca sunteti femeie sau barbat, copil sau batran, conteaza ce inspirati atacatorului.
Tehnici de autoaparare pentru femei, care nu necesita forta excesiva
Pentru inscrieri la cursurile de autoaparare din Bucuresti, completati formularul
Condamnatii au subliniat urmatoarele criterii in urma carora au ales victimele:
Postura: persoanele care umbla cu umerii cazuti, sau aplecati in fata, au fost alesi in detrimentul celor care tineau barbia sus in timpul mersului.
Privirea: Cei care evita contactul vizual au fost alesi ca victime datorita impresiei de preocupare si neatentie. Contactul vizual direct si natural inspira incredere in sine.
Marimea pasilor: Cei care se deplasau cu pasi mici sau exagerat de largi, alaturi de cei care isi tarau picioarele sau le schimbau in mers au fost selectati ca potentiale tinte ale atacurilor.
Viteza de deplasare: Cei care mergeau foarte lent fara un motiv anume, dar si cei care mergeau foarte repede, ca si cand s-ar fi simtit inconfortabil, au fost alesi ca victime, in opozitie cu cei care paseau natural si degajat.
Fluiditatea: Cei care aratau stangaci in miscari erau alesi, in opozitie cu cei care pareau a pluti relaxat in timp ce se miscau.
Impresia de unitate: Cei care balansau haotic bratele in timpul mersului au fost selectati ca victime, in detrimentul celor care se miscau centrat, coordonat si echilibrat.
Dupa citirea celor de mai sus, probabil veti gasi si explicatia aparitiei acestui articol, care trateaza tehnici de autoaparare preventiva, pe un website dedicat qigong-ului. Cursantilor Gongong le este obstinant repetata tinta practicii de qigong: relaxare, echilibru, integrare naturala in spatiu-timp. Cu adevarat putem afirma ca practicantul de qigong devine o tinta improbabila pentru atacurile raufacatorilor.
In cursurile de autoaparare Gongong sunt combinate tactici de descurajare precum si tehnici simple dar extrem de eficace in respingerea oricarui tip de atac, bazate pe atitudinea Gongong. Indiferent de masivitatea atacatorului, o tehnica rapid si bine executata poate rezolva situatia. Daca tehnica este ajutata de o arma usor de folosit, precum cutitul, sansele unei femei de a scapa nevatamata din orice fel de atac se apropie de 90%.
Sa nu uitam niciodata ca orice actiune in armonie cu universul (adica bazata nu pe forta fizica ci pe integrare, echilibru si naturalete) are sanse de izbanda infinit multiplicate. O arma pe care o stapanim ne ofera o siguranta de sine care poate descuraja inainte ca lupta sa inceapa.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Join the Conversation