Lectii Qigong pentru incepatori – Stilul Gongong

Curs Qigong ONLINE, Stilul Gongong


Aplicatii Qigong Antivirale – Initiere

Susținut de Ovidiu Pescărașu

Zoom Meeting

19 octombrie 2021 – orele 19:00

*

Aplicatii Qigong Antivirale – Initiere Gongong Qigong + Q&A Online.
Respirație conectată la mișcări, emoții și atitudine – pentru ... 

Citește mai mult

Cele 13 Miscari Ale Calugarului – Luohan Qigong

Suita de tehnici dedicata avansatilor “Cele 13 Miscari Ale Calugarului” poate fi abordata cu succes doar dupa ce practicantul Qigong a dobandit nivelul echilibrului stabil si al energiei fluide.

Echilibrul stabil isi are radacinile in posturile statice (spre exemplu Zhan ... 

Citește mai mult

Carte Qigong pentru incepatori – Yoga Daoistă

Cartea “Yoga Daoistă – Qigong Pentru Începători Și Avansați”

Forme Energetice pentru Cultivarea Trupului și Spiritului

Ovidiu Pescărașu – Editura Stef  2020

 

Extrase din aceasta carte qigong

“Sub aspect tehnic, posturile din Yoga indiană nu au absolut nicio legătură cu Yoga Daoistă. Yoga Daoistă nu înseamnă asanas executate ... 

Citește mai mult

Despre Ego, Orgoliu, Trufie – Conferință ONLINE Gongong

Despre Ego, Orgoliu, Trufie

– definitii, constientizari, tratament
– ce dezechilibre energetice stau in spatele acestora

Conferință ONLINE Gongong Qigong – Yoga Daoista
15 mai ora 19:10

Sunt doar 10 locuri disponibile.

Cei care doresc să participe, sunt rugați să isi exprime intentia printr-un comentariu, aici. In comentariu sunteti rugati sa scrieti de ce doriti
 ... 

Citește mai mult

Qigong pentru Coloana Vertebrala – Curs Echilibrare si Energizare

Echilibrarea si Energizarea Coloanei – Qigong pentru Coloana Vertebrala

În cadrul cursului de Qigong pentru Coloana Vertebrala vor fi analizate deficiențele posturale și dezechilibrele datorită cărora apar probleme ale coloanei vertebrale. Vor fi predate: – importanța posturii corecte (teorie+practică) – tehnici de energizare a coloanei vertebrale (“Colectarea de Energie prin Mișcări Asemănătoare Larvei”, “Dragonul Înoată spre Lumină”, forme din “Ba Duan Jin“, forme din “Yi Jin Jing”) – exerciții specifice pentru alinierea coloanei vertebrale Cursul este predat de Ovidiu Pescarasu. Datorită capacității reduse a sălii de practică, precum și specificității exercițiilor, vor fi doar 6 locuri disponibile.

Doresc Participarea la Curs

Daca doriti sa participați, vă rugam sa trimiteti obligatoriu urmatoarele date, odata cu mesajul de intenție / participare la curs:

NOTA: Pentru participarea la acest curs este necesara o declaratie pe proprie raspundere din care sa rezulte ca aveti capacitate de a sustine un efort fizic de intensitate medie. Persoanele cu afectiuni foarte grave ale coloanei vertebrale (hernii de diverse grade), cu hipertensiune arteriala sau cu probleme cardiace severe, nu pot participa. Acceptarea la curs se va face in urma unei evaluari a starii de sanatate.  Citește mai mult

Conferinta: Eliminarea Emotiilor Impure prin aplicarea Teoriei Celor 5 Elemente

Toate emoțiile exacerbate au rădăcina in dezechilibrul energetic al organelor interne, precum și în modul subiectiv al individului de a percepe aceste tipuri de dezechilibre energetice.

Conferința tratează modalitățile prin care aceste emotii impure pot fi calmate și chiar eliminate, cu ajutorul Teoriei Celor 5 Elemente (Cele 5 Tipuri de Energie).

Bucuresti, ianuarie 2020, orele 19:20

Conferinta susținută de Ovidiu Pescarasu.

Accesul la conferință este gratuit, condiționat doar de înscrierea online, care se va face completând (integral) formularul de mai jos. Adresa exacta a salii in care va fi sustinut (in incinta Metropolitan Residence, in apropiere de Mall Promenada) va fi comunicata, via e-mail, doar celor care vor confirma ferm participarea.

Atentie, pe toata durata conferintei se va sta pe sol (turceste, sukhasana, semilotus, siddhasana etc).

 

Citește mai mult

Curs Qigong – Echilibrarea greutatii corporale (slabire / ingrasare)

Curs Echilibrarea Greutatii Corporale

In cadrul cursului vor fi analizate dezechilibrele energetice datorita carora apar probleme de management al greutatii corporale. Metodele sunt eficiente atat pentru slabire cat si pentru ingrasare.

Acumularea de tesut adipos este datorata stagnarii energiei in zona abdomenului. Incapacitatea de a lua in greutate este datorata
 ... 

Citește mai mult

CURS: Cele 6 Sunete Vindecatoare (Liu Zi Jue)

Cele 6 Respiratii ale Vietii (Liu Zi Jue)
Curs Gongong Qigong

 

Cele 6 Respiratii Vindecatoare (Liu Zi Jue) – set de tehnici stravechi, este printre cele mai populare forme predate in scolile de qigong europene, datorita simplitatii ei (aparente).

Abordarea Gongong este cea originala (descrisa pentru prima data de catre maestrul Taoist Tao Hongjing, in secolul VI), cu sunetele predominant interiorizate si accentul pe vibratie si emotia/energia aferenta fiecarui organ. In fapt, Cele 6 Sunete Vindecatoare (Liu Zi Jue) reprezinta sase metode de expiratie constienta, nu sase cantece, ca atare denumirea mai potrivita ar fi cea de Cele Sase Respiratii ale Vietii.

Practicate corect si consecvent, aceste tehnici echilibreaza energia organelor interne, putand elimina orice dezechilibru si boala. Tehnicile sunt foarte eficiente si in calmarea mintii, eliminand stari precum anxietatea si irascibilitatea.

 

Cursul este predat de Ovidiu Pescarasu

Datorita capacitatii reduse a salii de practica, precum si specificitatii exercitiilor, vor fi doar 6 locuri disponibile.

Adresa exacta in care va fi sustinut cursul (in incinta Metropolitan Residence Aviatiei, in apropiere de Mall Promenada) va fi comunicata, via e-mail, doar celor care vor confirma ferm participarea, inclusiv achitarea taxei de curs, in valoare de 60 lei, (nereturnabila in cazul neprezentarii sau anularii).

Doresc Participarea la Curs

Daca doriti sa participați, vă rugam sa trimiteti obligatoriu urmatoarele date, odata cu mesajul de intenție / participare la curs:

 

NOTA: Pentru participarea la acest curs este necesara o declaratie pe proprie raspundere din care sa rezulte ca aveti capacitate de a sustine un efort fizic de intensitate medie. Persoanele cu afectiuni foarte grave ale coloanei vertebrale (hernii de diverse grade), cu hipertensiune arteriala sau cu probleme cardiace severe, nu pot participa.

Acceptarea la curs se va face in urma unei evaluari a starii de sanatate. 

Cele Sase Respiratii ale Vietii – Cele 6 sunete vindecatoare:

  • 噓 XU – “șiu” – pentru Qi Ficat – primavara
  • 呵 HE – “hă”

 ... 

Citește mai mult

Înțelepciunea Echilibrului Contrariilor

Să fii nici fericit peste măsură, nici cufundat în tristețe abisală. În toate există plus si minus, sus și jos, răutate și bunătate. Din această roată a contrariilor se naște existența manifestată și fiecare lucru conține, în miezul lui, sămânța opusului pe care îl naște la apogeu. Numai un ignorant poate crede că un lucru poate exista fără contrariul lui, căutând în permanență binele subiectiv si creând răul într-un plan paralel, de care nu e conștient.

Când te va cuprinde fericirea nemăsurată, gândește-te la durerea acelor ființe care suferă pentru ca tu sa trăiești acea fericire, pentru că totul are un rost și un preț. Dacă nu il vei plăti astazi, fiindcă altcineva dăruiește în locul tău, fii sigur că îl vei plăti mâine.

Când te va cuprinde tristețea, controleaz-o prin emoția bucuriei, pentru că suferința ta face loc bucuriei altora, în vreme ce nefericirea e doar o restanță de la o fericire trecută. Bucură-te, pentru că ai echilibrat balanța.

Mulțumește-i celui rău pentru ca fără el nu ai putea fi bun, fii recunoscător celui zgârcit si invidios, pentru că fără invidia si nimicnicia lui, generozitatea ta n-ar putea avea formă.

În finalul călătoriei vei înțelege că tu ești și cel rău și cel bun, în egală măsură și în același timp. Atunci vei înțelege că lumina nu e diferită de întuneric și că adevărul este doar o minciună acceptată într-un sistem de valori potrivit ei.
Atunci vei fi în

 ... 

Citește mai mult

Atacurile de panica se vindeca prin Qigong

Cei care au experimentat atacurile de panica stiu ca acestea au la baza frica. O frica neinteleasa, fara obiect, care se manifesta agresiv, punand stapanire pe mintea si trupul individului in cauza. Manifestarile fizice sunt diverse, mergand de la tahicardie, pana la stari de ameteala si greata intensa.

Tratamentul medicamentos se reduce la antidepresive, in vreme ce tratamentul psihologic se axeaza pe descoperirea si intelegerea cauzelor psihologice ale problemei.

 

Sa vedem, in continuare, care este abordarea qigong pentru tratamentul atacului de panica?

 

Atacurile de panica se vindeca prin reglare energetica

In qigong si medicina traditionala chineza, bazata pe teoria celor cinci elemente, frica este strans legata de rinichi. O deficienta energetica la nivelul rinichilor poate induce o stare perpetua de frica, care in momentele de varf poate lua forma unui atac de panica.

Pe de alta parte, frica nu poate fi privita ca un sinonim perfect pentru anxietate. In aceeasi ecuatie intra si ingrijorarea si gandirea obsesiva, aspecte legate de organul yin splina si corespondentul yang stomac. In fapt, frica violenta, spaima, sperietura, este resimtita la nivel fizic in zona inferioara a trunchiului, in vreme ce frica perpetua ridica energia spre inima.

Revenind la atacurile de panica: conform Teoriei Celor Cinci Elemente, Focul este controlat de Apa. In momentul in care energia Apei (a rinichilor) este deficitara, energia Focului (a inimii) poate scapa de sub control, de unde va rezulta cunoscuta tahicardie si senzatia de apasare/durere in zona pieptului. Odata energia blocata in zona pieptului, plamanii sunt afectati, de unde va rezulta o dificultate respiratiei (Metalul-plaman este controlat de inima-Foc; energia focului, in exces, topeste metalul).

Vedem, asadar, cum o energie slaba a rinichilor afecteaza, in cascada, celelalte organe care se manifesta “zgomotos” in timpul unui atac de panica. Retineti ca, in orice fel de afectiune, trebuie sa cautam, gasim si reglam problemele cauza/radacina, nu efectele manifestate in plan fizic.

Energia rinichilor poate fi secatuita din multe cauze, dar una dintre cele mai frecvente se datoreaza influentei elementului Pamant (splina-pancreas-stomac). Am specificat mai sus ca splina este organul al carui corespondent emotional este ingrijorarea si gandirea obsesiva, care atunci cand depasesc o limita, se transforma in frica si anxietate, afectand si slabind rinichii. Conform teoriei celor cinci elemente, Pamantul controleaza Apa, ca atare:
Cand stomacul este prea fierbinte, energia rinichilor devine slaba, ceea ce cauzeaza teama. Cand Pamantul afecteaza rinichii, spiritul este cuprins de frica.

Energia rinichilor poate fi diminuata, in special la barbati, de o viata sexuala exagerata. Chinezii sustin ca emisia de sperma diminueaza energia primara, cu care ne nastem si care este depozitata in zona rinichilor, pe cale de consecinta acestia vor atinge o stare de deficit energetic.

Pentru ca lucrurile sa para si mai complexe, dar complete, trebuie sa introducem in scena si ficatul, care este reprezentat de elementul Lemn si care controleaza Pamantul (splina). Ficatul este organul care stocheaza sangele. O energie in exces a ficatului duce la surplus de sange si accese de furie, in vreme ce o energie diminuata a ficatului duce la un deficit de sange, care se manifesta in plan emotional prin timiditate, lipsa de initiativa si complexe de inferioritate. Aceasta ultima situatie este intalnita frecvent la femei, datorita pierderii de sange din perioadele ciclului menstrual.

Am stabilit, in cele de mai sus, care sunt conditiile in care se pot declansa starile de anxietate si atacurile de panica, de unde rezulta ca, echilibrarea energetica si restabilirea armoniei intre organele interne, rezolva aceste probleme nedorite.

Tehnici de aplicat pentru a vindeca atacurile

 ... 

Citește mai mult

Folosirea Energiei Sexuale pentru Echilibrarea Rinichilor

Energia Sexuala si Echilibrarea Rinichilor
Curs Gongong Qigong

In cadrul cursului vor fi predate tehnici de energizare a aparatului uro-genital, cu accent pe revenirea energiei sexuale in zona rinichilor. Cursul are durata de aproximativ 3 ore, majoritatea tehnicilor fiind executate in pozitia asezat pe sol.

Vor fi predate:
– legatura dintre energia rinichilor si energia sexuala
– importanta respiratiei (teorie+practica)
– tehnici de energizare sexuala
– exercitii pentru intarirea rinichilor, folosind energia sexuala

Cursul este predat de Ovidiu Pescarasu

Datorita capacitatii reduse a salii de practica, precum si specificitatii exercitiilor, vor fi doar 6 locuri disponibile.

Locul in care va fi sustinut (aflat in partea de nord a Bucurestiului, in apropiere de Mall Promenada) va fi comunicat, via e-mail sau telefonic, doar celor care vor confirma ferm participarea, inclusiv achitarea taxei de curs, in valoare de 60 lei, (nereturnabila in cazul neprezentarii sau anularii).

 

Cerere Detalii sau Inscriere

 

Daca doriti sa participați, vă rugam sa trimiteti obligatoriu urmatoarele date, odata cu mesajul de intenție participare la curs:

Varsta:
Greutate:
Inaltime:
Ultima tensiune arteriala cunoscuta:
Operatii pe coloana in trecut: da/nu
Hernii de disc: da/nu
Fracturi de bazin in trecut: da/nu
Afectiuni cardiovasculare: da/nu
Va considerati o persoana: activa/sedentara

NOTA: Pentru participarea la acest curs este necesara o declaratie pe proprie raspundere din care sa rezulte ca aveti capacitate de a sustine un efort fizic de intensitate medie. Persoanele cu afectiuni foarte grave ale coloanei vertebrale (hernii de diverse grade), cu hipertensiune arteriala sau cu probleme cardiace severe, nu pot participa.

Acceptarea la curs se va face in urma unei evaluari a starii de sanatate. 

Citește mai mult

Cursurile lunii iunie – Gongong Qigong

In luna iunie vor fi programate trei cursuri Gongong Qigong sustinute de Ovidiu Pescarasu:

– curs pentru echilibrare si energizare coloana (vezi detalii)
– curs pentru echilibrarea greutatii (vezi detalii)
– curs despre folosirea energiei sexuale pentru intarirea rinichilor (vezi detalii)

 

si unul sustinut de instructorii Gongong (pe 14 iunie):
– Brocartul in 8 Sectiuni si Colectare energetica prin Floare de Lotus

Pentru detalii si inscrieri email la one@gongong.ro (pentru raspunsuri verificati si folderul spam).

 

  Citește mai mult

Intarirea rinichilor in perioada iernii – fundatia pentru viata anului viitor

Iarna, anotimpul rinichilor, element apa, punct cardinal nord, culoare negru, gust sarat, organ de simt ureche, emotie frica, organ pereche Yang vezica urinara, oase:

In Nei Ching este scris “Iarna, oamenii ar trebui sa se odihneasca devreme si sa se trezeasca tarziu dimineata, asteptand sa rasara soarele”.

Iarna este anotimpul rinichilor, in acest sezon ei fiind “deschisi, receptivi, sensibili”. Ca atare, o buna ingrijire energetica este ideala in aceasta perioada a anului, ei putand fi mai lesne echilibrati acum decat in restul anului.

In perioada iernii este indicat sa lucrati exercitiile qigong care intaresc esenta rinichilor (6-7-8 din brocartul in 8 sectiuni, masajul urechilor, masajul rinichilor, baterea rinichilor, ridicarea rinichilor, cultivarea energiei rinichilor prin respiratia invers abdominala si “spalarea” lor cu energie, practica sunetului “Chui”). In acelasi spirit, puteti masa punctele Yong Quan (mijlocul talpilor) si emite energie spre ele, prin punctele Lao Gong.

Organul de simt asociat rinichilor il reprezinta urechile. Masati energic urechile, dinspre exterior spre interior, cat de des aveti ocazia. Daca va veti surprinde intr-o senzatie de frig, masati urechile pana cand devin fierbinti, veti simti cum starea generala a corpului se schimba si senzatia de frig dispare.

Masati punctul Da Zhui (marea vertebra), ori de cate ori sunteti transpirati si trebuie sa iesiti in zone racoroase sau in curent de aer rece. Aceasta zona este foarte receptiva la energia patogena (bing qi) care poate patrunde usor in corp prin aceast punct.

Un proverb chinezesc spune ca “este benefic sa avem capul rece si picioarele calde”. Dat fiind ca rinichii se deschid in talpa (capatul meridianului rinichilor), in Yong Quan, intelegem de ce este foarte important sa avem picioarele calde, mai ales in perioada friguroasa. Cand energia rinichilor este slabita, orice atingere rece in zona talpilor este imediat resimtita in zona rinichilor (regiunea lombara, la ambele sexe) si a organelor sexuale interne (la femei).

Trebuie sa stim ca, in medicina traditionala chineza, rinichii au doua aspecte, Yin si Yang. Aspectul Yin este reprezentat de cei doi rinichi, organ pereche. Aspectul Yang este reprezentat de Ming Men (Poarta Vietii, Poarta Cerului si Pamantului), situat fizic intre cei doi rinichi, locul in care este stocata esenta barbatilor, locul in care se uterul se desparte in doua plecand spre ovare, locul in care are loc formarea si dezvoltarea fatului.
Ming Men (Yang) reprezinta focul prenatal, fara de care nu ne-am fi putut naste. El este flancat de cei doi rinichi (Yin), care il echilibreaza.

Dezechilibrele rinichilor:

=&0=& Citește mai mult

CURS “Yi Jin Jing”, Aprilie

 

Sambata, 28 aprilie:
CURS “Yi Jin Jing”, orele 14:00, pe Stadionul Iolanda Balas Soter

“Inauntru nu exista simturi; in afara, nu exista obiecte ale simturilor. Cand exteriorul si interiorul ajung in armonie, ai atins Calea de Mijloc.” – Nirvana Sutra

Pentru inscrieri, folositi formularul de contact de mai jos.

Contact

  Citește mai mult

Qigong pentru Echilibrarea Greutatii

Medicina traditionala chineza nu trateaza excesul de greutate in sine, ci se focalizeaza mai degraba asupra conditiei corpului uman, conditie care a dat nastere problemelor de management al greutatii.

Pe cale de consecinta, exercitiile de qigong pentru slabit vor cauta sa echilibreze corpul, tratand problema in intregul ei.

Vezi aici sapte exercitii qigong pentru slabit

In general, medicina chineza afirma ca acumularea de grasime (tesutul adipos) in exces se datoreaza flegmei si “raului umed” (format din agenti patogeni yin). Splina este responsabila de transportul si prelucrarea fluidelor din organism, precum si a nutrientilor din hrana. Daca splina este obosita (spre exemplu datorita consumului excesiv de mancaruri dulci neacompaniate de exercitii fizice adecvate) ea nu va mai putea transporta si transforma optim fluidele si hrana. Acestea vor stagna si se vor transforma in “patogeni umezi”, care, stagnand, se vor transforma in flegma, apoi in tesut adipos.

Rinichii pot juca si ei un rol important, in conditiile in care “focul ministerial” creste exagerat, datorita excitarii excesive (spre exemplu in cazul unei hiperactivitati sexuale care solicita exagerat energie din Ming Men). Acest foc excesiv se transforma in “fierbinteala”, obligand corpul sa secrete in exces fluide pentru a-l echilibra. Astfel se ajunge la dezechilibre ale splinei si stomacului.

Este foarte important de mentionat faptul ca, in MTC (si in toate exercitiile qigong pentru slabit), este abordat unitar intregul sistem splina-pancreas(-stomac). MTC lucreaza cu concepte functionale, nu cu organele anatomice in sine, cel mai bun exemplu in acest sens fiind Triplul Incalzitor (Arzator). Astfel, pe tot parcursul articolului, termenul “splina” se va referi la duo-ul “splina-pancreas”.

Dupa cum am amintit mai sus, o functie importanta a splinei este reglarea metabolismului fluidelor in organism. Aceste fluide sunt: saliva, enzimele digestive, enzimele intestinale, lacrimile, fluidele articulare, mucusul organelor, transpiratia si urina. In MTC fluidele corpului sunt de doua tipuri: fluide “Jin” (clare si subtiri) si fluide “Ye” (groase si grele); splina este responsabila de controlul ambele tipuri de fluide, care hranesc toate tesuturile si organele corpului.

O dizarmonie a fluidelor corpului poate produce flegma (interna sau externa). Flegma interna este tratata ca un element problema foarte serioasa in medicina traditionala chineza, fiind cauza a numeroase boli si dezechilibre. Flegma interna apare in general in urma disfunctiilor la nivelui plamanilor si a splinei. Flegma interna poate aparea si in urma alimentatiei dezechilibrate, spre exemplu consum excesiv de alimente iuti care maresc necontrolat focul digestiv al stomacului (elementul pereche, yang, al splinei), obosind astfel splina, care nu face fata ritmului exagerat al acestuia, dar in general “umezeala” interna se datoreaza consumului predominant de alimente “reci” si “umede” (exces de salate si alimentatie predominant raw, exces de sucuri din fructe…). Excesul de fluide contribuie la “inecarea” splinei, rezultand incapacitatea acesteia de a manageria fluidele.

 

Ce “slabeste” / dezechilibreaza splina?

 

In afara de alimentatia inadecvata, splina este slabita energetic de gandirea excesiva, de ingrijorare. Daca sunteti tipul de persoana care “despica firul de par in patru”, facandu-va permanent griji pentru situatii care “ar putea” deveni reale, mai devreme sau mai tarziu veti avea probleme cu splina, implicit cu managementul greutatii corporale (veti lua in greutate excesiv sau nu veti putea creste greutatea dorita, indiferent cat veti manca).

Stari ale mintii care dezechilibreaza splina:

  • prea multe ganduri,
  • caracterul

 ... 

Citește mai mult

Curs “Intarirea Rinichilor” – Duminica 10 decembrie

 

Duminica, 10 decembrie:

CURS “Intarirea Rinichilor in Perioada Iernii”, orele 15:00

  • Respiratia Corporala
  • Poarta Luna in Palme
  • Apleaca-te si prinde degetele de la picioare pentru a intari rinichii si talia (parte din Brocartul de Aur)
  • Spalarea energetica a rinichilor cu respiratie invers abdominala

 ... 

Citește mai mult

Curs Yi Jin Jing si Qigong asezat – Duminica 19 noiembrie

 

Duminica, 19 noiembrie:

– Curs Yi Jin Jing, orele 13:00

– Curs Gongong Qigong (forme mixte), orele 15:00

Contact

  Citește mai mult